Koppelen van opgaven of integraal werken is een noodzakelijk antwoord op de complexiteit van maatschappelijke opgaven. In dit webinar van Platform31 gaat Bart Stoffels (regisseur van ISOR) in op de meerwaarde van platform ISOR voor gemeenten en andere partijen die opgaven (willen) koppelen.
Verduurzaming gebouwde omgeving versnellen door integraal werken
Wijken gaan van het gas af. In deze wijken willen we tegelijk meer ruimte geven om wateroverlast aan te kunnen of hittestress. En als je in de wijk bezig bent kom je energiearmoede tegen. Grote maatschappelijke opgaven, en vooral het beleid dat daarop is geformuleerd, komen samen in de wijk en buurt. Daar moet het integraal. Alleen, daar is de gemeente met de veelal sectorale inrichting en budgetten niet op ingericht. Voor koppelen van opgaven zijn andere, minder sectorale, sturings- en organisatievormen nodig dan waar bijvoorbeeld een gemeente nu op is ingericht.
Platform31 is samen met Huub Glas van 2RC, dat zich bezighoudt met onder andere vijfdegeneratie warmte- en koudenetten, gaan kijken of integraal werken de verduurzaming van de gebouwde omgeving versnelt. Niet a priori, maar als het lukt is de impact groot. Daarvoor is nodig dat er inzicht komt in alle opgaven, urgenties, beleid en financiële stromen die door de wijk of het gebied gaan. En op basis waarvan maak je dan keuzen? Hoe borg je het interne proces van integraal werken en vooral, hoe match je dat interne proces met het proces van en in de wijk?
Een eerste antwoord lijkt is, dat het intern in de organisatie belangrijk moet worden gevonden. Integraal werken vraagt immers ook meer proces, overleg, enzovoort, en dat kost tijd en geld. Bovendien moeten medewerkers de ruimte krijgen om meer integraal te kunnen werken, want het knelt nogal eens met sectoraal beleid en potjes. Hoe stuurt de gemeentelijke directie in dat proces en op basis van wat? Tegelijk is ook onze bevinding: het gaat om mensen. In de wijk, maar ook in het gemeentehuis. Hoe brengen we dat beter samen? In Platform ISOR worden daar voor de openbaar ruimte belangrijke stappen in gezet.
Voor wie?
Gemeentelijke beleidsmedewerkers, medewerkers van adviesbureaus, netbeheerders, woningcorporaties, et cetera. Allen die zich buigen op welke manier dan ook, over de dilemma’s van de volle ondergrond en hoe we daarop beter kunnen sturen. Of je nu bezig bent met bijvoorbeeld de warmtetransitie, congestieproblemen, klimaatadaptatie of met wijkgericht werken.
Wat levert deelname jou op?
Je krijgt inspiratie over hoe veel gemeenten op dit moment proberen vorm te geven aan meer integraal werken. Hopelijk ook voor de eigen praktijk om daarmee verder te komen.