Gezondheid begint op straat
De straat is het start- en eindpunt van ons dagelijks leven. Toch is deze omgeving zelden ingericht met gezondheid als uitgangspunt. Nederland kampt met bewegingsarmoede, mentale druk, ongezonde lucht, eenzaamheid en slechte voeding. Vooral kwetsbare groepen worden hierdoor geraakt. Denk aan kinderen, ouderen, mensen met overgewicht of een beperking, en bewoners met een lage sociaaleconomische status. Een gezonde straat houdt rekening met al deze gebruikers, en begint bij goed ontwerp.
Zeven stappen naar een gezonde straat
Onderzoek van de WHO (2019) wijst uit dat 29% van de mensen met een gezondheidsachterstand de leefomgeving als een van de belangrijkste oorzaken van hun gezondheidstoestand ervaren. Als je de straat gezonder wilt inrichten: hoe kom je dan van ambitie naar actie? De straaD-aanpak (straten – transformeren – Ruimtelijk, Adaptief, Aantrekkelijk & Duurzaam) biedt een praktisch stappenplan om gezondheid structureel mee te nemen in het ontwerp en beheer van de straat.
Stap 1: Ontdek het grotere geheel
Een gezonde straat staat niet op zichzelf, maar maakt deel uit van een breder netwerk. Breng belangrijke routes, plekken en voorzieningen rondom de straat waar je verbeteringen in wilt doorvoeren in kaart. Houd ook rekening met klimaat- en milieueffecten. Immers, ook deze zijn van invloed op de gezondheid. Maak ze inzichtelijk in een meerlaagse netwerkkaart: zo ontstaat inzicht in de ruimtelijke én sociale samenhang, die handvatten biedt om gezondheid structureel mee te in plannen en keuzes voor de openbare ruimte.
Stap 2: Doe een gezondheidscheck
Wat gaat goed en wat vraagt om verbetering in de wijk? Stel een gezondheidsprofiel op met behulp van data (bijvoorbeeld van de GGD) en gesprekken met bewoners, buurtagenten en ondernemers. Vergeet niet om kwetsbare groepen expliciet te betrekken: zij ervaren de leefomgeving vaak als bepalende factor voor hun gezondheid.
Stap 3: Breng opgaven in beeld
Inventariseer de opgaven en (onderhouds-)plannen in de wijk en koppel deze aan gezondheidsdoelen. Mobiliteit is hierbij een duidelijk voorbeeld. Een straat vol geparkeerde auto’s nodigt niet uit tot beweging. Door de auto minder centraal te stellen, ontstaat ruimte voor andere functies in de straat. Duurzame mobiliteit draagt bovendien bij aan schonere lucht én maakt plek voor elementen die gezondheid bevorderen, zoals groen en water.
Stap 4: Stel doelen
Bepaal wat je wilt bereiken in de straat. Gebruik bijvoorbeeld een ambitieweb om scherp te krijgen welke thema’s (zoals beweging, ontspanning, ontmoeting) prioriteit verdienen. In kwetsbare wijken en buurten met gezondheidsachterstanden is extra inzet nodig.
Stap 5: Ontwerp de gezonde straat
Maak vervolgens een ontwerp op basis van alle opgehaalde informatie en de ambities (van stap 4). Ontwerp aan de hand van vijf thema’s: bewegen, ontspannen, ontmoeten, eten en beschermen.